• Fri frakt över 699 kr (exkl. moms) |
  • Snabb leverans |
  • Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundtjänst

Penol – skriv på alla ytor med gott samvete

Artikel uppdaterad 1 september 2023

Penol
År 2013 blev det danska företaget Penols välkända serie 800 och 850 den första whiteboardpennan i världen som tilldelades Svanenmärket. Sedan dess har även de permanenta märkpennorna lagts till och du kan naturligtvis hitta båda hos oss. Och här får du historien bakom dem.

Svanenmärkt produkt

Det hela började 1928 när den danske affärsmannen Christian Olsen fick idén att producera reservoarpennor i Danmark istället för att importera dem från utlandet. Under många år var produktionen belägen på Emdrupvej i Köpenhamn. Ett antal år senare, närmare bestämt 2012, köpte den danske affärsmannen Kristian Engsig företaget och han bestämde sig för att produkterna från Penol skulle nu vara så ekologiskt hållbara som möjligt. 

"Vi ville gärna sticka ut från konkurrenterna. Samtidigt säljs Penol mest på den nordiska marknaden så Svanenmärket – som är ett nordiskt miljömärke – passade perfekt för våra produkter", säger han. 

Tuschpennor för barn var de första

Den första produkten som Kristian Engsig och resten av teamet hos Penol bestämde sig för att förbättra var tuschpennor för barn. Här var det tal om en sårbar grupp som skulle få glädje av att kemikalierna i bläcket och limmet (materialet som ser till att bläcket fäster) ersattes av något mer miljö- och hälsovänligt. Sedan tog man ytterligare ett steg framåt och ersatte all plast på tuschpennorna med återvunnen plast. Efter det gick resan vidare till whiteboardpennorna och det visade sig vara ett riktigt bra drag. Serien blev världens första Svanenmärkta whiteboardpenna. Sedan dess har Penol utökat det Svanenmärkta sortimentet med serierna 0700 och 0750 som alla finns i sortimentet hos lomax.dk.

"Det är mycket svårt att få Svanenmärket för denna typ av produkt eftersom limmet som binder bläcket till materialet är komplicerat att ersätta", förklarar CSR-manager hos Lomax, Ragga Asbjarnardottir, och fortsätter: 

"Därför har det varit riktigt bra av Penol att lyckas med det trots utmaningarna."

Smetar inte

Serien med permanenta märkpennor från Penol använder permanent bläck. Det innebär att färgen är vattenfast efter att den torkat. Därför behöver man inte oroa sig för att den ska smeta ut – även om man har skrivit eller ritat på ett glatt material. Pennspetsen som tillverkas av akryl kan användas på alla ytor från papper och kartong till glas och metall. Bytet till det Svanenmärkta bläcket har bara haft en mindre inverkan på förmågan att häfta och den höga kvaliteten – i kombination med det danska avtrycket – är det något som gläder produktchefen hos Lomax, Rasmus Olsen.

"Vi är glada och stolta över att ha ett erkänt danskt varumärke i sortimentet. Penol representerar kvalitetsprodukter utan krusiduller, där allt från design till skrivupplevelser har fått erkännande under många år. Hos Lomax kan vi presentera hela produktsortimentet från Penol och med det fina Svanenmärket är Penol nu också ledande på marknaden bland ansvarsfullt producerade skrivdon." 

Svanenmärket

Du är kanske också intresserad av