• Fri frakt över 699 kr (exkl. moms) |
  • Snabb leverans |
  • Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundtjänst

Pappersstorlekar? Se måtten här!

Senast uppdaterad 05. april 2024

Vet du inte vilken pappersstorlek du behöver eller saknar du en översikt över olika mått? Oroa dig inte! Du är inte ensam. Hitta allt du behöver veta om pappersstorlekar och mycket mer här på sidan. Använd vår översikt och lär dig allt om pa pperets gramvikt och varför A3 väger mer än A4 samt vad de olika pappersstorlekarna används för.

Vad är pappersstorlekar?

Pappersstorlekar är standardiserade mått från A0 till A10. För många kontorsanställda förknippas papper ofta med A4-ark som är bland de mest använda pappersstorlekarna.

Se mått på alla storlekar – A3, A4, A5 osv.

På svenska arbetsplatser är den mest använda pappersstorleken det klassiska A4-pappret som främst används för kopiatorer och skrivare. Det finns däremot papper i många olika storlekar och de används alla för olika ändamål. Läs vidare och låt våra experter göra dig klokare på pappersformat, gramvikt och mycket mer. Se alla mått och storlekar på bilden nedan.

Nedan kan du se en översikt över de olika pappersstorlekarna från A0 till A10 och de specifika måtten för varje enskild storlek. Alla pappersstorlekar anges som bredd x höjd i millimeter:

  • A0 = 841 x 1189 mm
  • A1 = 594 x 841 mm
  • A2 = 420 x 594 mm
  • A3 = 297 x 420 mm
  • A4 = 210 x 297 mm
  • A5 = 148 x 210 mm
  • A6 = 105 x 148 mm
  • A7 = 74 x 105 mm
  • A8 = 52 x 74 mm
  • A9 = 37 x 52 mm
  • A10 = 26 x 37 mm

Hitta alla storlekar av kopierings- och skrivarpapper här.

Ladda ner vår gratis översikt över pappersstorlekar här

Behöver du en översikt över de olika storlekarna och måtten på A3, A4 osv. som på bilden ovan?

Ladda ner vår gratis PDF med alla pappersstorlekar och mått här och skriv ut din egen kopia för kontoret, kopieringsrummet eller där du behöver översikten som mest.

Varför är A3 större än A4?

Pappersstorlekar följer sin egen skala och i takt med att siffrorna blir större blir pappret mindre. Det beror på att A-formaten som vi delar in efter går från storlek A0 till A10.

Storlekarna fungerar på så sätt att varje gång man går upp ett nummer sker det en halvering av papperets längsta sida. Det motsvarar alltså att man viker pappret på längden. Utgående från metersystemet är nollpunkten alltid ett A0-ark som upptar 1 m2. Viks det på längden blir det till A1 osv. Denna standard för pappersstorlekar heter ISO 216.

Varför finns det standardmått på papper?

De standardiserade måtten på papper är inte bara smartare för konsumenterna. Standardstorlekarna bidrar faktiskt också till att minska papperssvinn hos bland annat tryckerier. Det beror på att man med standardstorlekar enklare kan samla ihop olika trycksaker och skära dem effektivare för minskat papperssvinn.

Vad betyder papperets vikt?

Medan pappersstorlekar mäts i millimeter så mäts pappersvikt i vikt och gram – i praktiken mäts papperets vikt baserat på hur mycket en kvadratmeter väger. Därför kan man snabbt bli förvirrad om det står 80 eller 90 gram på pappret och pappret inte väger 80 eller 90 gram. Det leder ofta till frågan - hur mäter man papperets vikt?

Svaret är enkelt. Man får fram vikten genom att mäta precis hur mycket en kvadratmeter (m2) A0-papper väger eftersom A0-formatet är det största av alla A-format. Den vanligaste typen av kopieringspapper, 80 gram, kallas alltså så för att ett ark A0 väger 80 gram.

Vad väger ett A4-papper?

Baserat på standardmåtten som finns för papper kan man enkelt beräkna vikten för det enskilda pappersarket genom att räkna ut hur många gånger pappret har vikts.

Hur många gånger kan man vika ett papper?

Exempel: Ett A4-ark är ett A0-ark som vikts 4 gånger, ett A2-ark är ett A0-ark som vikts två gånger osv. Därför kommer ett A0-papper bli 16 A4-ark och om det handlar om ett 80 grams papper kommer det enskilda A4-arket i så fall att väga 5 gram. Multiplicerar du 5 med 16 ger det 80 gram.

Vad används de olika pappersstorlekarna för?

Är du osäker på vilket pappersformat du behöver? Bli klokare på de olika pappersstorlekarna med hjälp av våra experter som går igenom de olika A-storlekarna och vilka trycksaker de typiskt används för.

A0-storlek

Ett A0-papper mäter 841 x 1189 mm / 84,1 x 118,9 cm och används ofta som plotterpapper av bland annat arkitekter, ingenjörer och hantverkare. Liksom för större trycksaker som affischer och roll-ups. Även om A0-måttet sällan används av kontorsföretag är det mycket använt av exempelvis arkitektkontor och i skolor.

A1-storlek

A1-papper är halva storleken av ett A0-papper och mäter 594 x 841 mm / 59,4 x 84,1 cm. Liksom A0-papper används A1-storleken också ofta som plotterpapper och för större trycksaker. Exempelvis allt från tekniska ritningar och diagram till konsttryck och affischer mm.

A2-storlek

A2-papper mäter 420 x 594 mm / 42 x 59,4 cm och är halva storleken av ett A1-papper. Denna storlek innebär att A2 ofta används som fotopapper. Och med tiden har A2 blivit en standardstorlek särskilt för trycksaker och affischer som används för skyltar och ramar. Du har kanske till och med själv en skylt upphängd på företagets fasad eller stående framför huvudingången?

A3-storlek

Många företag använder A3-papper i vardagen och jobbar du på kontor är det stor chans att du möter A3-formatet vid skrivarna eller i mötesrummet. A3-storleken mäter 297 x 420 mm / 29,7 x 42 cm och används i hög grad för utskrifter av bland annat:

  • Broschyrer
  • Affischer och presentationsmaterial
  • Ritningar, skisser, diagram m.m.

A4-storlek

A4-papper är förmodligen det mest välkända pappersformatet och många av oss använder A4-storleken dagligen. Både på kontoret och därhemma. A4 mäter 210 x 297 mm / 21 x 29,7 cm och är det mest spridda pappersformatet för utskrifter och kopiering.

A5-storlek

A5-papper är halva storleken av ett A4 och används ofta för vanliga utskrifter och foton som exempelvis ska stå i en ram på skrivbordet. A5-papper är också lämpligt för mindre trycksaker eftersom måttet på 148 x 210 mm / 14,8 x 21 cm passar perfekt för exempelvis block och anteckningsböcker.

A6-storlek

Du har sannolikt stött på A6-papper många gånger i ditt liv. Exempelvis om du har varit på bröllop, jämna födelsedagar, jubileer och företagsfester. A6-måttet används nämligen i hög grad för mindre trycksaker och av både företag och privatpersoner eftersom A6-storleken passar perfekt för exempelvis inbjudningar, vykort och mindre försäljningsbroschyrer och reklammaterial.

A7-storlek

Om du ofta är på kundbesök har du förmodligen ett A7-format i fickan. För med sin lilla storlek på endast 74 x 105 mm / 7,4 x 10,5 cm används A7-papper typiskt för små anteckningar och anteckningsblock samt i hög grad för exempelvis flyers och visitkort.

A8, A9 och A10-storlek

Även om du som konsument kanske inte stöter på de små pappersstorlekarna A8, A9 och A10 så används dessa nischstorlekar av många företag och ofta inom exempelvis detaljhandeln. Där används storlekarna för allt från små etiketter och namn- och prisskyltar till presentinslagning och produktion av exempelvis klistermärken, manillamärken och mycket annat.

Är pappersstorlekar och kuvertstorlekar desamma?

Nej, kuvertstorlekar och pappersstorlekar är inte desamma och det av goda skäl. Det beror på att kuvertet alltid måste vara aningen större än pappersstorleken om det ska finnas plats för pappret. Därför kommer exempelvis ett A4-papper och ett A4-kuvert inte ha exakt samma mått.

Liksom papper delas däremot kuvertstorlekar också in efter bokstäver. De vanligaste kuvertstorlekarna heter exempelvis C4, C5 och M5 och man använder normalt ett C4-kuvert till A4-ark eftersom kuvertet är lite större än pappret.

Vill du veta mer om kuvert och kuvertstorlekar? Läs vidare här och hitta kuvertstorlekarna du letar efter.