• Fri frakt över 699 kr (exkl. moms) |
  • Snabb leverans |
  • Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundtjänst

Stå upp vid skrivbordet och förbättra din hälsa

Senast uppdaterad 05. april 2024

Vi har alla dem, de goda intentionerna om att leva hälsosammare och träna regelbundet. Även om våra intentioner är goda, kan det ändå vara en utmaning att faktiskt komma i gång – särskilt om det handlar om omfattande livsstilsförändringar. Lyckligtvis behöver inte alla hälsoråd kräva stor ansträngning eller omfattande förändringar i din livsstil. En av de sätt du kan öka din hälsa på markant, är genom att stå upp vid ditt skrivbord.

Sitt mindre

Stillasittande arbete har blivit vardag för de flesta svenskar, och många av oss tenderar även att sitta för mycket även på fritiden. Detta beror bland annat på att vi sitter när vi kör bil och pendlar med kollektivtrafik, och inte minst för att vi slänger oss i soffan när vi kommer hem från arbetet.

Studier visar faktiskt att vi i genomsnitt sitter ner 12 timmar om dagen när vi är vakna, och om vi lägger till den tid vi sover på natten, så spenderar vi en stor del av dygnets 24 timmar sittande.

Detta är tyvärr inte hälsosamt för oss. Ju mer du sitter ner och glömmer att stå upp, desto större belastning utsätter du din kropp för. Och därmed ökar risken för bland annat diabetes, övervikt och hjärt-kärlsjukdomar.

Därför är det viktigt att du står upp under arbetsdagen - viktigare än du kanske tror. Din kropp behöver muskelaktivitet, och det får du bland annat genom att stå upp vid skrivbordet.

Stå upp mer och öka din förbränning

Din kropp förbränner 0,7 kalorier mer när du står upp än när du sitter ner. Det kanske inte låter som mycket, men i praktiken har det en enorm betydelse för din förbränning. Står du till exempel upp bara två timmar om dagen, kan du förbränna upp till 84 kalorier om dagen, vilket motsvarar hela 20 160 kalorier om året. Omvandlat till fysisk aktivitet kan det likställas med att du springer 6 maraton om året!

Utöver att bränna fler kalorier kan det att stå upp även ha en generellt positiv effekt på din hälsa och välmående. Det kan till exempel yttra sig i att du känner dig mer energisk och ökar din produktivitet, liksom att din kroppshållning och ditt fokus förbättras när du står upp mer. Vissa människor upplever till och med att rygg- och nackproblem helt försvinner, vilket kan ha att göra med att stående arbete ger dig möjlighet att variera dina arbetsställningar under arbetsdagen.

Avlasta din kropp när du står upp

Även om det är hälsosamt för både kropp och själ att stå upp, kan det också vara påfrestande för fötter, ben, rygg och höfter, särskilt när du står upp under längre perioder. Det goda är att det ger dig möjlighet att införa ännu en god vana – och den goda vanan är avlastning.

Använd till exempel avlastningsmattor och fotstöd, som både stärker din balans och hjälper dig att fördela belastningen på dina fötter, samt ger dig möjlighet att stå upp längre. Och gör det till en vana att alltid ha ett par ombytesskor på kontoret, ifall dina fötter eller leder blir ömma – det låter kanske lite, men hjälper mycket.

Följ dessa 3 tips för att enkelt börja stå mer

  • Använd ett höj- och sänkbart bord, och gör det till en vana att köra upp bordet innan du går på lunchrast, eller när du går hem från jobbet. På så sätt börjar du stående när du har ätit eller kommer in på morgonen.

  • Ställ in ett alarm på din telefon för att få en påminnelse, till exempel en gång i timmen, så att du kommer ihåg att stå upp oftare under dagen. Börja till exempel med att stå upp en kvart per alarm och öka tiden efter behov och lust. Ju mer du står upp, desto mer vänjer du dig också vid det.

  • Håll dina möten stående eller som 'walk and talks'. Ta till exempel ditt nästa teammöte runt kaffemaskinen i stället för på kontorsstolen eller håll ditt 1:1-samtal under en uppfriskande promenad. På så sätt rör du på dig mer, får ny energi till arbetsdagen och varierar samtidigt dina arbetsställningar.
     
  • Du kanske även är inresserad av