CSR  |  Omtanke  |  Kundtjänst

Bläckpatroner- och tonerguide

Hitta rätt bläckpatroner och toner genom att välja tillverkare, produktserie och modell på din printer
 
 
…eller sök efter bläckpatron eller toner nedan

 
…eller välj märket på din skrivare nedan och klicka dig sedan fram till rätt bläckpatroner och toner till din skrivare.

 

De vanligaste skrivarmärkena

 

   Samsung

Alla skrivarmärken

Ska du välja original- eller kompatibla skrivarpatroner?

Det beror på två faktorer, kvalitet och pris, och vad du värdesätter mest av de två.

Om du väljer icke-originalskrivarkassetter eller kompatibelt skrivarbläck är priset vanligtvis lägre än originalbläck. Detta beror på att patronerna tillverkas av andra tillverkare än den ursprungliga skrivartillverkaren.

Om du väljer originalpatroner och bläck som tillverkas av originaltillverkaren kan du vara säker på att bläcket är kompatibelt med din skrivare. Detta innebär vanligtvis ett något högre pris, men också hög kvalitet. Det innebär också att du slipper extra slitage på din maskin och får ett snyggt och konsekvent utskriftsresultat varje gång.

Kan man använda icke-originalprodukter?

Ja, det kan man. Om du använder icke-originalpatroner rekommenderar vi att du först kontrollerar eventuella garantivillkor som din skrivare kan omfattas av innan du använder kompatibla patroner.

Är det skillnad på bläck och toners för skrivare?

Ja, det är det. Faktum är att det finns en betydande skillnad i ämnenas material och hur de överförs till papperet.

  • Bläckpatroner består av flytande bläck som appliceras på papperet via munstycken
  • Toner är ett mycket fint, torrt pulver som består av färgpigment, metalloxider och hartser - här överförs pulvret till en rulle som trycks på papperet med hjälp av elektriska laddningar, och det är genom värmen från laddningarna som färgen överförs till papperet

På samma sätt finns det också fördelar och nackdelar med båda typerna.

Toner kan t.ex. inte användas på fotopapper eller annat behandlat papper, eftersom skrivaren då alstrar värme som förstör papperet. För högkvalitativ bildutskrift bör du alltid använda en skrivare med bläckpatroner.

Å andra sidan har toner en betydligt högre kapacitet än bläckpatroner och behöver därför inte bytas ut lika ofta, och tonerskrivare skriver vanligtvis ut mycket snabbare än skrivare med bläckpatroner.

Om du letar efter vanligt papper eller fotopapper för dina utskrifter kan du titta här.

Köp originalbläckpatroner och skrivarpatroner online

Hos Lomax hittar du allt du behöver för din utskrift, oavsett om du behöver kompatibla skrivarpatroner, originalbläckpatroner eller kvalitetstoner för skrivare.

Naturligtvis hittar du också lasertoner för din laserskrivare och kan välja mellan välkända märken som t.ex:

  • HP
  • Canon
  • Brother
  • Epson
  • Lexmark och många andra

Använd vår bläck- och tonerguide högst upp på sidan för att snabbt hitta de patroner och toners som passar din skrivarmodell. Ange specifikt vad du letar efter eller:

  • Välj ditt skrivarmärke, så ser du en lista över alla olika skrivarmodeller av det märket, t.ex. HP
  • Välj din serie och skrivarmodell så kommer listan att visa alla färgpatroner eller toner som passar din maskin, t.ex. HP skrivarpatroner för HP Color Laser 150
  • Lägg dina färg- eller bläckpatroner i korgen och beställ så levererar vi inom några arbetsdagar

Om du också behöver en ny och snabbare skrivare till ditt kontor hittar du ett stort urval av vanliga skrivare, laserskrivare och multifunktionsskrivare här.

Extra tips: Logga in som kund och gör enkelt ombeställningar

När du är inloggad som Lomax-kund behöver du inte komma ihåg artikel- eller produktnumret på det du behöver. Klicka bara på ”Återbeställ” och välj de skrivarpatroner eller toner du behöver.

Få ut mesta möjliga av din toner och ditt skrivarbläck

Utskrifter kan vara dyra, men det finns pengar att spara. Följ expertens råd här så är du på god väg.

Förbrukning och inköp

Köp aldrig mer skrivarbläck än du kan använda före utgångsdatumet och:

  • Använd dina skrivarpatroner inom sex månader efter att du öppnat dem, så torkar de inte ut
  • Undvik att stänga av skrivaren vid eluttaget. De flesta skrivare startar en rengöringscykel när de slås på och rengöringen kostar extra bläck
  • Placera alltid bläckpatronförpackningarna upprätt. På så sätt förblir bläcket optimalt fördelat i patronen

Bättre förvaring

Förvara bläckpatroner på en mörk och tempererad plats eftersom de inte tål direkt solljus och inte bör utsättas för temperaturer över +35 grader C eller under -15 grader C.

Kom ihåg: Till skillnad från bläckpatroner torkar inte toner ut. Under rätt förhållanden kan toner därför förvaras på obestämd tid om du:

  • Förvara tonern i horisontellt läge i ett mörkt och svalt rum
  • Om tonern har förvarats vertikalt under en längre tid, vänd behållaren horisontellt och sväng den försiktigt fram och tillbaka. På så sätt säkerställs att pulvret fördelas ordentligt i behållaren.

Hur får man bort bläck från kläderna?

Om du har otur nog att få bläck på din skjorta, följ dessa 3 enkla steg:

  • Dutta omedelbart fläcken med en våt trasa tills fläcken är torr och inte längre fläckar
  • Använd sedan fläckborttagningsmedel lokalt på området eller blötlägg plagget i vattenbaserat fläckborttagningsmedel (följ anvisningarna på förpackningen)
  • Dutta på fläcken med trasan igen för att få bort så mycket bläckfärg som möjligt. Tvätta sedan plagget i tvättmaskinen i normal temperatur.

Har du fått bläck på huden?

Tvätta genast bort med kallt vatten. Undvik varmt vatten eftersom det vidgar hudens porer och gör att bläcket kan tränga djupare in i huden. Använd vid behov en nagelborste eller tvål som innehåller slipmedel för att tvätta bort det.

Om du har toner på huden bör du fortsätta att undvika varmt vatten eftersom det bara binder färgen ytterligare. Detta beror på att tonerns fina pulver är mycket färgstarkt och innehåller harts, som fungerar som ett bindande element i tonern när det kommer i kontakt med värme.

Vad ska jag göra med använda tonerkassetter?

Tomma patroner ska alltid lämnas till din lokala återvinningscentral. Många tillverkare erbjuder också en insamlingstjänst för dina använda patroner, som vanligtvis anges på den enskilda tillverkarens webbplats.

Vanliga frågor om bläckpatroner och toner

Skillnaden mellan bläckpatroner och toner är att bläckpatroner innehåller flytande bläck, medan toner består av pulver, som genom tryck överförs till papperet via värmeexponering. Det är två helt olika typer av tryck.

Ja, den här sidan innehåller ett urval av kompatibla bläck- och tonerkassetter från andra tillverkare än de ursprungliga. Du bör dock se till att du i detta sammanhang känner till de garantivillkor som din printer omfattas av.

Kunder på Lomax kan alltid lämna alla typer av begagnad toner i vår butik i Frederikssund, varefter vi sorterar de använda kassetterna på rätt sätt. Vi har ännu inte ett upplägg där våra kunder kan skicka använda bläckpatroner, men många tillverkare av bläckpatroner och tonerkassetter accepterar använda patroner, så titta gärna på deras hemsidor hur hämtningen eller frakten går till.

Lomax har ett enormt utbud av både bläckpatroner och toner till ett brett utbud av skrivare på marknaden. Använd guiden högst upp på sidan här, och hitta enkelt de produkter du behöver. Se även vårt stora utbud av skrivarpapper och kopieringspapper. Självklart säljer vi även skrivare och multifunktionsskrivare till bra priser.