• Fri frakt över 699 kr (exkl. moms) |
  • Snabb leverans |
  • Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundtjänst

Bläckpatroner- och tonerguide

Hitta rätt bläckpatroner och toner genom att välja tillverkare, produktserie och modell på din printer
 
 
…eller sök efter bläckpatron eller toner nedan

 
…eller välj märket på din skrivare nedan och klicka dig sedan fram till rätt bläckpatroner och toner till din skrivare.

 

De vanligaste skrivarmärkena

 

   Samsung

Alla skrivarmärken

Skillnaden mellan bläckpatroner och toner

Bläckpatroner innehåller flytande bläck som överförs på papperet genom munstycken, medan lasertoner består av finmalet pulver, inklusive färgpigment, metalloxider och harts. Toners fungerar genom att pulvret appliceras på en roterande rulle som sedan avger färgen på papperet genom elektriska laddningar och värme. Dessa två skilda tekniker resulterar i olika utskriftsprocesser, och valet mellan bläck och toner beror på dina specifika utskriftsbehov.

Bläckpatroner är perfekta för fotoutskrifter och utskrifter på behandlat papper, medan toners har en längre livslängd och behöver inte bytas lika ofta. Lasertoners är också snabbare när det gäller utskriftshastighet. Om du prioriterar högkvalitativa färgutskrifter och fotoutskrifter kan bläckpatroner vara det bästa valet, medan toners är mer fördelaktiga för stora volymer av textbaserade dokument.

Tips till förvaring och hantering av bläckpatroner

För optimal prestanda bör bläckpatronerna öppnas före utgångsdatum och användas inom sex månader efter öppnandet. Detta säkerställer att bläckets kvalitet och effektivitet bibehålls för bästa möjliga utskriftsresultat. Du kan spara bläck genom att undvika att stänga av skrivaren via eluttaget. Många skrivare aktiverar en rengöringscykel vid uppstart, vilket kan leda till extra bläckförbrukning.

Förvara bläckpatronerna i en mörk och tempererad miljö. Direkt solljus kan påverka bläckets kvalitet negativt, så undvik exponering för solen. Temperaturer över +35 grader eller under -15 grader bör också undvikas för att skydda bläckpatronernas prestanda. Förpackningen med bläckpatroner bör placeras upprätt för att säkerställa att bläcket fördelas jämnt i patronen.

Om du råkar få bläck på kläder eller hud bör du agera snabbt för att minimera fläckens påverkan. Dutta försiktigt med en trasa tills fläcken är torr och inte längre smetar. Du kan också använda fläckborttagning lokalt på området eller blötlägga plagget i vattenbaserad fläckborttagning. Dutta fläcken igen med trasan för att avlägsna så mycket bläck som möjligt. Tvätta kläderna med bläckfläckar separat, utan andra kläder i tvättmaskinen, vid normal temperatur.

För att snabbt ta bort bläck från huden ska du tvätta det drabbade området med kallt vatten. Använd inte varmt vatten, eftersom det kan få porerna i huden att öppna sig och fördjupa bläcket i huden. Använd en nagelborste vid behov eller tvål med slipmedel för att effektivt rengöra huden.

Tips till förvaring och hantering av toner

Till skillnad från bläckpatroner torkar toners inte ut och kan förvaras på obestämd tid under lämpliga förhållanden. Förvara dina toner på ett svalt och mörkt ställe, i horisontellt läge. Om tonern har stått lodrätt under en längre tid rekommenderas det att vända behållaren horisontellt och varsamt skaka den fram och tillbaka för att jämna ut pulvret inuti.

Undrar du kanske över vad CMYK betyder när vi talar om toner? CMYK är ett system för fyrfärgstryck som används i färglaserskrivare. Förkortningen står för Cyan (blå), Magenta (röd), Yellow (gul) och Key colour (svart). När laserskrivaren applicerar färg på papperet sker detta genom att färgerna läggs i lager. Ordningen för applicering är ofta cyan, magenta, yellow och key – därav namnet CMYK.

Tonerns finmalda pulver har en stark färgeffekt och innehåller harts som fungerar som bindemedel när det utsätts för värme. Om du får toner på kläder eller hud bör du undvika användning av varmt vatten då det kan binda färgen ännu mer. Använd istället kallt vatten för att rengöra det drabbade området.

Köp bläckpatroner och toner av hög kvalitet

Om du vill vara säker på att kvaliteten är förstklassig och att det inte förekommer extra slitage på din skrivare eller att den tar skada bör du i de flesta tillfällen välja originalprodukter. På så sätt har du tillverkarens garanti för att både bläckpatroner och toner är utvecklade för din specifika skrivare.

Betyder det att du behöver betala dyra pengar för att få färg till din skrivare? Naturligtvis inte. På denna sida hittar du nämligen varor till konkurrenskraftiga priser, och vi har även ofta kampanjer och specialerbjudanden.

Lomax har ett enormt utbud av både bläckpatroner och toners till ett brett utbud av skrivare på marknaden. Använd guiden högst upp här på sidan för att enkelt hitta de produkter du behöver. Se även vårt stora utbud av skrivarpapper och kopieringspapper. Självklart säljer vi även skrivare och multifunktionsskrivare till bra priser.
 

Vanliga frågor om bläckpatroner och toner

Skillnaden mellan bläckpatroner och toner är att bläckpatroner innehåller flytande bläck, medan toner består av pulver, som genom tryck överförs till papperet via värmeexponering. Det är två helt olika typer av tryck.

Ja, den här sidan innehåller ett urval av kompatibla bläck- och tonerkassetter från andra tillverkare än de ursprungliga. Du bör dock se till att du i detta sammanhang känner till de garantivillkor som din printer omfattas av.

Kunder på Lomax kan alltid lämna alla typer av begagnad toner i vår butik i Frederikssund, varefter vi sorterar de använda kassetterna på rätt sätt. Vi har ännu inte ett upplägg där våra kunder kan skicka använda bläckpatroner, men många tillverkare av bläckpatroner och tonerkassetter accepterar använda patroner, så titta gärna på deras hemsidor hur hämtningen eller frakten går till.

Lomax har ett enormt utbud av både bläckpatroner och toner till ett brett utbud av skrivare på marknaden. Använd guiden högst upp på sidan här, och hitta enkelt de produkter du behöver. Se även vårt stora utbud av skrivarpapper och kopieringspapper. Självklart säljer vi även skrivare och multifunktionsskrivare till bra priser.