• Fri frakt över 699 kr (exkl. moms) |
 • Snabb leverans |
 • Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundtjänst

Mus, tangentbord och skärm - enkel rengöring

Artikel uppdaterad 5 december 2023

Har din skärm fläckar från feta fingrar och smulor i tangentbordet? Då är det dags för en städning. Men hur rengör du på bästa sätt utan att skada din elektroniska utrustning? Följ med och ta del av goda råd från Lomax’ expert om hur du enkelt, snabbt och effektivt kan rengöra både musen, tangentbordet och skärmen.

Viktigt - Innan du börjar

Regelbunden rengöring av elektroniska hjälpmedel bidrar till att förlänga livslängden på varje enskild produkt, men endast om du rengör dem på rätt sätt. Felaktig rengöring med olämpliga verktyg kan faktiskt orsaka mer skada än nytta. Lomax' experter rekommenderar följande tre råd innan du börjar rengöra:

 • Koppla alltid från strömmen till dina elektroniska enheter och stäng av dem helt.
 • Ta ut batterierna om du använder en eller flera trådlösa enheter.
 • Använd aldrig vätskor eller rengöringsmedel direkt på dina enheter.
 • Så här rengör du datormusen

  Reagerar din mus långsamt är det ofta för att den är smutsig. Det beror vanligtvis på att damm och smuts samlas på antingen den optiska sensorn eller i scroll-hjulet, men det finns bra lösningar på detta.

  Torka försiktigt musens ovansida och undersida med en luddfri trasa eller använd en rengöringsservett. Därefter använder du en bomullspinne för att noggrant rengöra runt scroll-hjulets kant och sedan kring den känsliga sensorn. Om smutsen sitter extra hårt, kan du försiktigt fukta bomullspinnen för att smutsen ska lossna lättare.

  Kom alltid ihåg att kontrollera vilken typ av rengöring din mus tål. Till exempel kräver vissa typer av ergonomiska datormöss och spelmöss en speciell typ av rengöring.

   

  Så här rengör du tangentbordet

  När vi glömmer att rengöra våra tangentbord, samlas över tid massor av damm, döda hudceller, mjäll, smuts och andra ohygieniska "delikatesser" mellan tangenterna. Lyckligtvis är det ganska enkelt att rengöra tangentbordet med tryckluft och bomullspinnar eller en liten borste, så det är bara att sätta i gång.

  Vänd tangentbordet upp och ner och skaka det lätt så att smulor och smuts faller ut, eller ställ tangentbordet på kant och blås komprimerad tryckluft mellan tangenterna. Om du vill bli av med bakterierna i tangentbordet helt och hållet kan du också använda desinficerande rengöringsservetter, det dödar upp till 99,9% av alla bakterier och virus som kan finnas.

  Så här rengör du PC-skärmen

  Skärmar är särskilt känsliga, särskilt på bärbara datorer. Därför är det bäst att rengöra skärmar genom att använda damm- eller mikrofiberdukar. Torka skärmen försiktigt utan att trycka hårt eller pressa på skärmen, och undvik att använda hushållspapper eftersom det kan repa skärmen.

  Ibland bildas även fettfläckar på skärmen. De kan vara svåra att få bort, men ge inte upp. Fortsätt att föra duken fram och tillbaka i lugna rörelser tills fläckarna försvinner, och använd vid behov speciella skärmservetter eller skärmrengöring. Alternativt kan du faktiskt även använda en putsduk för glasögon.

  Så här rengör du datorn

  När datorer behöver rengöras, vilket de regelbundet gör, tror många att det räcker att ta fram dammsugaren och dammsuga datorn både in- och utvändigt. Det är dock en modern myt, och det bör du aldrig göra.

  Dammsugare kan generera statiska laddningar som riskerar att skada hårdvaran i elektroniken. Använd i stället en torr trasa för ytor, luftspray för att blåsa bort damm och smuts från datorns inre och använd bomullspinnar eller fina penslar, precis som när du rengör din datormus.

  Du kanske även är inresserad av