• Fri frakt över 699 kr (exkl. moms) |
  • Snabb leverans |
  • Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundtjänst

Så väljer du rätt kontorsstol

Senast uppdaterad 05. april 2024

Kvinna vid skrivbordet med rätt kontorsstol
Kontorsstolen är ett förbisett men väldigt viktigt arbetsredskap på många arbetsplatser. Åtminstone för människor med mycket stillasittande arbete som spenderar många timmar framför skärmen varje dag. Det finns ett antal överväganden man bör tänka på innan köpet av en ny kontorsstol. Läs vidare och få veta vad du ska tänka på om du vill hitta den bästa stolen utifrån dina behov.

8 smarta tips för dig som ska köpa en ny kontorsstol

1. Höjdjustering: stolen ska kunna justeras tillräckligt i höjd för att nå ned till golvet med båda fötterna när man sitter helt tillbakalutad i sitsen.

2. Justerbart ryggstöd: ryggstödet ska kunna justeras i höjd så stödet passar din ländrygg. Ryggstödets form ska matcha ländryggens svängning.

3. Sitsens lutning: sitsen ska kunna lutas nedåt framtill för att säkerställa en bra blodcirkulation i benen.

4. Sitsens klädsel och form: sitsens klädseln ska vara andningsbar och får inte vara hal så du riskerar att glida av.

5. Kontrollknappar och handtag: ska vara lättillgängliga och lätta att använda.

6. Lutningsfunktion: flytande lutning av ryggstöd och / eller sits ger optimala möjligheter för varierande sittpositioner.

7. Gas: De flesta stolar har en standard gaspatron som passar 90 % av alla människor. Om du är mycket lång bör du välja en stol med hög gas och om du är mycket låg bör du välja en stol med låg gas.

8. Särskilda behov: Tänk på om du har speciella behov eller problem som behöver omsorg – en avlastningsstol kan exempelvis vara en bra idé om du lider av ryggproblem.

Kontorsstolens kvalitet

Nu för tiden spenderar många av oss väldigt mycket tid på en kontorsstol. Därför är det smart att investera i en stol av bra kvalitet. Ergonomi och graden av sittkomfort återspeglas ofta i priset så när du väljer en stol av hög kvalitet får du bra komfort för pengarna.

Om du bara sitter ner några timmar om dagen kan du välja en billigare kontorsstol, medan en stol av högre kvalitet är värd att prioritera om du använder den mer intensivt och har mycket stillasittande arbete. 

Kvalitet är ett brett begrepp som lyser igenom på många sätt. Detta kan bland annat ses i stolens design. Med stolar av god kvalitet passar ergonomi och estetik bra ihop. Samtidigt är stolens handtag och manöverknappar ofta korrekt placerade i förhållande till stolens design.

Du kan också tänka på materialen som stolen tillverkats av. Slitstarkt tyg eller läder är en viktig del för stolens utseende, hållbarhet och känsla när du sitter på den. Tygets hållbarhet och kvalitet har också en stor inverkan på hur bra du kan vila på stolen i olika sittlägen utan att känna dig väldigt varm eller riskera att glida av stolen. Om stolen är täckt med ett hållbart material så håller den sig snygg under en lång tid och du undviker att tyget blir luddigt och slitet. 

Slutligen ska stolens ram ha tillverkats av ett hållbart och robust material. De flesta stolar har en aluminiumram eller en hård plastram. Båda är bra material eftersom de ser till att stolen inte är för tung och att den är flexibel och stark. 

Stolens storlek

Hitta en stol som passar dig i storlek! Det låter som ett enkelt råd... men har du ens övervägt storleken av din nuvarande stol? Det finns många som inte ger en tanke åt stolens storlek när de ska hitta den bästa kontorsstolen utifrån personliga behov. Men det spelar ingen roll om du väljer en tungviktsmodell eller en liten lättviktsmodell eftersom olika kroppar naturligtvis har olika behov.

Sadelstolar är populära och det av goda skäl. Stolarnas utformning inbjuder till en naturlig variation av arbetsställningen och det är ett stort plus. Om du är liten och smal kan sadelstolar däremot kännas lite breda och leda till en olämplig höftvridning. Om du å andra sidan är lång och bred så rekommenderar vi en stol med stor volym och hög gas som kan stödja din kropp och låta dig höja stolen till en bekväm sitthöjd.

Vissa stolar har hög höjd när de kommer från tillverkaren. Det är också något du kan köpa till för många modeller som har en vanlig gaspatron. Det finns även mer robusta stolar som en 24-timmars kontorsstol som har testats grundligt och är avsedd för personer upp till 150 kg.

Stolens funktioner

På den tekniska nivån finns det olika funktioner som man ska vara medveten om innan man bestämmer dig för en stol.

Armstöd

Om du vanligtvis sitter vid ett skrivbord och arbetar på din dator så är det en smaksak med armstöd på din kontorsstol. Om du å andra sidan pratar mycket i telefon, både med och utan headset, är armstöd en bra idé eftersom det möjliggör flera vilopositioner, även för armarna, när du sitter tillbakalutad i stolen. Armstöden kan ofta tas bort och sättas på plats igen så det är en flexibel funktion på stolen.

Ryggstöd

Om din stol har en lätt konstruktion och en mycket andningsbar rygg så kan du välja en stol med meshrygg. Det ökar ventilationen och är bra för dig som ofta blir väldigt varm. Om det däremot känns viktigare för dig med en bra tyngd mot ryggen så kan en läderstol med hög rygg eller en chefsstol vara en bra stol för dig. De finns i flera versioner och ger alla känslan av ett bra stöd på grund av sin storlek. Slutligen kan en klassisk kontorsstol med medelhög rygg och bra stoppning vara det du behöver. Då ska du fokusera på om stolen har bra inställningsmöjligheter som lutningsfunktion, möjligheten att justera sittdjup och enkel höjdjustering.

Hjul

Du kan också överväga hjulen som din stol ska ha beroende av golvet du sitter på. De flesta stolarna i vårt sortiment har hjul som passar hårda golv som laminat, linoleum, vinyl och trägolv. Men om du sitter någonstans med matta kan du behöva andra hjul än stolens standardhjul. Oavsett vad så kan det vara smart att skaffa ett underlag åt stolen eftersom det minskar slitaget på alla golv och ser till att du obehindrat kan flytta runt på stolen.

När du hittat rätt stol så finns det dessutom några bra hjälpmedel som ser till att din arbetsställning blir ännu mer korrekt och bekväm. Läs här och se tillbehören som du kan behöva för ditt kontorsarbete.

Populära produkter