• Fri frakt över 699 kr (exkl. moms) |
  • Snabb leverans |
  • Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundtjänst

5 saker du kanske inte visste om kaffe

Senast uppdaterad 05. april 2024

Kaffe har med tiden blivit en hel vetenskap i sig själv och du känner förmodligen till den delikata smaken och uppfriskande effekten som man får av kaffe. Men hur mycket vet du egentligen om den kolsvarta drycken? Kaffeexperten Lomax ger dig här fem fakta om kaffe som du förmodligen inte redan kände till – även om du är en tvättäkta kaffeälskare.

Kaffe är en frukt

Du kanske blir förvånad över att höra att kaffebönor kommer från kaffebär som växer på kaffeträd runt ekvatorn. Kaffebär är gröna som omogna och blir röda efterhand de mognar.

Innan kaffebären förvandlas till igenkännliga kaffebönor så plockas bären och därefter avlägsnar man fruktköttet. Sedan har kaffeodlaren händerna fulla med gröna kaffebönor som ska torkas, skalas och sorteras efter kvalitet och storlek. Slutligen rostas kaffebönorna innan de skickas ut till konsumenterna.

Kaffe är den näst mest efterfrågade råvaran

Kaffe är den näst mest efterfrågade råvaran på handelsmarknaden – bara överträffad av olja. I hela världen konsumerar man cirka 2,25 miljarder koppar kaffe per dag och vi svenskar hjälper till bra med statistiken som det tredje mest kaffedrickande landet i världen efter Finland och Österrike.

Kaffe odlas i mer än 70 länder runt om i världen vid ekvatorn och branschen beräknas sysselsätta upp till 25 miljoner människor.

Det finns fler än 60 olika sorters kaffe

När kaffebönorna från kaffebären rostas så liknar de små, svarta bönorna varandra. Men visste du att det faktiskt finns mer än 60 olika typer av kaffe?

Inom kaffeindustrin skiljer man mellan två huvudtyper av bönor: Arabica och Robusta. Dessa sorter är de mest användbara och populära kaffesorterna. Arabica står ensam för 70-75 % av världens kaffeproduktion och Robusta för 20-25 %.

Kaffe kan hålla länge, men...

Kaffe blir sällan dåligt och därför håller det en lång tid vid korrekt förvaring både innan och efter att förpackningen har öppnats. En korrekt förvaring innebär att kaffet alltid ska förvaras mörkt, torrt och svalt i en lufttät behållare.

Men kaffet har alltid en starkare smak ju fräschare det är. Smaknyanser och aromer blir svagare med tiden och redan 14 dagar efter rostning börjar kaffet förlora smak. För den bästa kaffeupplevelsen är det därför viktigt att använda nyrostade bönor.

Ett måttligt intag av kaffe är bra för kroppen

Många vetenskapliga studier har gjorts på kaffe. Och liksom många andra livsmedel har kaffe faktiskt en positiv inverkan på kroppen – om det konsumeras med måtta.

Forskning har visat att cirka 1-3 koppar kaffe om dagen är hälsosamt. Det kan minimera risken för diabetes, Alzheimers och depression. Kaffe är dessutom fyllt med vitaminer B2, B3 och B5 samt magnesium - och även om kaffe inte innehåller lika många vitaminer och antioxidanter som frukt och grönsaker så är kaffe fortfarande en bra näringskälla.