• Fri frakt över 699 kr (exkl. moms) |
  • Snabb leverans |
  • Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundtjänst

Hur man väljer rätt penna

Senast uppdaterad 11. maj 2024

En traditionell kulspetspenna är långt ifrån det enda verktyg du kan använda när du undertecknar dokument, gör anteckningar eller fyller i tabeller. Det rätta skrivinstrumentet finns i många former och färger, och i den här artikeln ger vi dig en fullständig översikt över allt från kulspetspennor till reservoarpennor.

Guide: Hitta din perfekta penna

Design, skrivkänsla och ergonomi är alla viktiga parametrar när du ska välja rätt penna för dig. Men som med så mycket annat har vi alla unika preferenser, förmodligen även du - så det finns flera faktorer som spelar in när du väljer penna, särskilt om du:

  • Skriver mycket
  • Är vänsterhänt
  • Ägnar dig åt kreativt skrivande eller ritande
  • Letar efter en ergonomisk penna som passar formen på din hand
  • Har specifika funktionskrav, t.ex. för användning utomhus eller i varierande klimatförhållanden

Följ råden från vår pennexpert, Rasmus Olsen, när han guidar dig genom fördelarna och skillnaderna mellan de många penntyperna.

Kulspetspennan - mångsidig och populär

Kulspetspennan är den mest mångsidiga och mest använda typen, perfekt för anteckningar på språng och för att skriva på ojämna underlag. Med sitt viskösa, oljebaserade, icke-rinnande och hållbara bläck är den idealisk för allt från lagerarbete till inköpslistor och scorekort på golfbanan.

Dessutom ger refillpennan en ännu längre livslängd - ofta längre än andra pennor. I den lägre delen av prisskalan är BiC M10 kulspetspenna en klassiker, känd för sin tillförlitlighet och 2 km skrivavstånd till ett konkurrenskraftigt pris. 

För en kvalitetspenna i mellanklassen är Parker Jotter oöverträffad med sin ikoniska design och högkvalitativa Parker Quink-refill, känd för sin kvalitet i över 60 år.

Gelpennan - en färgstark skrivupplevelse

Gelpennor är populära för sin unika, smidiga skrivupplevelse tack vare sitt snabbtorkande och hållbara gelbläck. Det ger en snygg, konsekvent linje och är motståndskraftigt mot vatten och fukt, vilket resulterar i ljusa, djärva färger och en tät linje som ofta är tjockare än rollerballpennor.

Gelpennor är idealiska för både allmänt skrivande och kreativa projekt, liksom för gratulationskort eller kalenderdekorationer, där de djärva färgerna och släta linjerna kommer till sin rätt.

Ett exempel på hög kvalitet inom gelpennor är Energel-serien från Pentel, som erbjuder ett brett utbud av linjetjocklekar och färger och ger dig en bekväm skrivupplevelse med sin mjuka greppzon.

Rollerballpenna - smidig skrivkänsla med färgstark precision

En rollerballpenna kombinerar det bästa av två världar: reservoarpennornas mjuka skrivkänsla och kulspetspennornas hållbarhet och pålitlighet. Samtidigt ger rollerballpennor en fast och färgstark linje utan fläckar eller mellanrum, vilket gör dem till ett utmärkt val för dem som värdesätter kvalitet och konsekvens i sitt skrivande.

Uni-Ball Eye-serien är ett populärt val bland rollerballpennor eftersom de kan skriva i olika färger och har det snabbtorkande Super-Ink, allt förpackat i Uni-Balls välkända höga kvalitet - en perfekt penna för alla som letar efter en pålitlig och färgstark skrivupplevelse.

Reservoarpenna - elegans och personlighet i varje drag

Reservoarpennan ger dig en exklusiv skrivupplevelse som gör handstilen vackrare, mer personlig och distinkt. Dessa pennor, som kräver en långsammare skrivhastighet, finns i alla prisklasser - från praktiska vardagspennor till lyxiga modeller tillverkade av ädelmetaller. Reservoarpennans bläck kan antingen vara en engångsrefill (patron) eller fyllas på från ett bläckhus med en återanvändbar konverter, vilket ger dig friheten att välja exakt det bläck och den färg du föredrar. 

Skrivtjockleken bestäms av pennans spets, vilket gör att du kan använda samma refill eller konverter oavsett spetsstorlek. 

Ett bra exempel i mellanprisklassen är Parker IM Black Lacquer, som har en spegelblank svart lack och gulddetaljer. För den ultimata lyxen är Parker Duofold-serien ett utmärkt val. Här kan du få handmonterade pennor med detaljer som 18 karats guld och rodium.

Exklusiva pennor - funktionell elegans

Efterfrågan på exklusiva pennor och skrivinstrument ökar globalt i takt med att konsumenterna söker skräddarsydda lösningar med unik design och funktion. Den här typen av pennor tilltalar en bred målgrupp och är inte bara praktiska verktyg, utan också en snygg accessoar som signalerar uppskattning för kvalitet och estetik. 

Sortimentet omfattar allt från kulspetspennor till reservoarpennor och mekaniska pennor, med varianter i alla typsnittstjocklekar och utföranden, från klassiskt svart, silver och guld till modernt roséguld och mattsvart. 

En populär modell är till exempel Pilots Capless reservoarpennor med klickmekanism, som kombinerar elegansen hos en traditionell reservoarpenna med det praktiska hos en kulspetspenna.

Ta kontroll över ditt bläck med smarta val

Letar du efter en felfri skrivupplevelse eller sätt att göra din pennanvändning både smartare och mer återvinningsbar? 

Då kan Pilot FriXion-serien vara något för dig. Med den här serien kan du enkelt sudda ut skrivfel tack vare pennans revolutionerande bläck som försvinner med värme från gnidning. Detta gör den perfekt för anteckningar där misstag lätt kan korrigeras - från pennor och överstrykningspennor till fineliners. 

Du kan också använda refiller för din FriXion Clicker-serie när bläcket tar slut. Observera dock att FriXion inte kan användas för officiella papper eftersom bläcket kan kladda. Se vårt utbud av refiller här.

Du kanske även är inresserad av